[...] z tym drugim, złowrogim obliczem milusińskiego cukru. We krwi zdrowego człowieka bezustannie krąży niewielka ilość wolnej glukozy. Utrzymuje się ona na mniej więcej stałym poziomie i jest to jeden z podstawowych procesów homeostazy organizmu. Bardzo ważną rolę w tym procesie odgrywa nasza wątróbka, która z jednej strony wychwytuje glukozę [...]
[...] nie wolno stosować żadnych leków samemu. Stwierdzono też, że zmniejszenie zasobów CoQ10 w organizmie może być skutkiem ubocznym zażywania statyn - środków obniżających poziom cholesterolu we krwi. Jeśli je przyjmujesz, zapytaj lekarza, czy możesz stosować preparaty z koenzymem Q10 w celu uzupełnenia jego niedoboru w organizmie. A jeśli [...]
[...] 100 tabl. Tribulus Terrestris to wysokoskoncentrowany ekstrakt o wysokiej zawartości naturalnych saponin, głównie protodioscyn, które wpływają na utrzymanie optymalnego poziomu testosteronu w organizmie mężczyzny. Wysoki poziom tego hormonu zapewnia rozwój tkanki mięśniowej. Pośrednio, więc wyciąg z Tribulus Terrestris sprzyja zwiększeniu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] rezultaty. Przykładowo, wzrost LBM w grupie kontrolnej wyniósł średnio 0,6%, w grupie przyjmującej WPC natomiast 1,3%. Mierząc przekrój mięśnia zaobserwowany zmiany na poziomie odpowiednio 2,9% i 4,6%. Autorzy podkreślają konieczność prowadzenia badań na większych grupach i przez dłuższy czas, a także stosowanie protokołu wyższych dawek, [...]
W każdym podręczniku endokrynologii znajdzie się zdanie, że ten męski hormon wpływa na podniesienie poziomu agresywności i sprzyja rozrostowi mięśni, bo stymuluje syntezę białek mięśniowych. Skutek jest taki, że już nie tylko sportowcy i kulturyści faszerują się preparatami testosteronowymi. Z roku na rok na świecie wzrasta sprzedaż specyfików z [...]
[...] strączkowe bogate w proteiny Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko bogate w proteiny, ale także w odmianę błonnika, która reguluje poziom cukru we krwi, w efekcie redukując tzw. oponę brzuszną. Po raz pierwszy dowody w tej sprawie, przedstawiła Tanya Zuckerbrot, autorka książki „The F-Factor Diet“. * [...]
[...] tu te info może ktoś z korzysta Info jest z takiej karteczki która wziąłem z mojego wioskowego szpitala :D "IG-index glikemiczny klasyfikuje produkty zywnościowe na poziom cukru we krwi czystej glukozy, której IG = 100 na wartość IG produktów spożywczych wpływa -rodzaj zawartych w nich WW -obecność innych składników(tłuszcz, białka, [...]
[...] Węglowodany dostarczają wysokoenergetycznych cząstek, które kreatyna magazynuje i dystrybuuje w obrębie komórek mięśniowych. Wysoki indeks glikemiczny powoduje wysoki poziom cukru we krwi, a uzupełnienie produktu węglowodanami złożonymi pozwala na utrzymanie w ten sposób uzyskanego podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. [...]
[...] zawartość glukozy we krwi jest ważna dla funkcji ośrodkowego układu nerwowego, osłabienie, senność, zmęczenie, poty, drgawki, utratę przytomności, a nawet śmierć. Stały poziom glukozy we krwi utrzymuje się dzięki sprawnemu działaniu złożonych mechanizmów regulujących, w których biora udział hormony trzustki, nadnerczy i przysadki mózgowej [...]
[...] także raka. wiekszośc entuzjastów fitness dba jednak przede wszystkim o to, by ich pożywienie maksymalizowało rezultaty cwiczeń i utrzymywało tkankę tłuszczową na własciwym poziomie. Dzieki przeczytaniu tego art. dowiesz sie, jakie sprawdzone sztuczki zastosowac, aby osiągnąc szczupłe mieśnie, bez utraty ich rozmiarów, odnowic zasoby energi bez [...]
[...] od podania, ich szczyt aktywności przypada między 2. a 4. godziną, a przestają działać 7-8 godzin od zastrzyku. Dlatego, żeby nie dopuścić do zbyt dużego podwyższenia poziomu cukru we krwi po jedzeniu, insulinę klasyczną trzeba podawać 30 minut przed głównym posiłkiem. Chory musi jeść regularnie, a ze względu na długi okres działania [...]
[...] pokarmowych zależy od kolejności, w jakiej przedostają sie one do jelita, a nie od wielkości cząsteczek. Na przykład, ta sama ilość sacharozy będzie miała niewielki wpływ na poziom cukru we krwi, gdy zostanie spożyta po posiłku, podczas kiedy zjedzona wcześniej, znacząco podniesie glikemie. Ta lista argumentów, choć niewyczerpująca, powinna [...]
[...] Rozsądne tempo chudnięcia według mnie to około 3-4 kg miesięcznie, dlatego wyhamuj nie spiesz się, jeśli nie w te wakacje to w następne. Zazwyczaj deficyt kaloryczny na poziomie 300kcal jest wystarczającym do osiągnięcia ww. tempa. Oprócz makroskładników w naszej diecie znajdują się także mikroskładniki. Aby dostarczyć odpowiednią ilość [...]
[...] gromadzi sie podczas aktywnosci, laczy z receptorami w komorkach mozgowych, a na koniec dnia sprowadza na nas sennos, dzieki czemu mozemy spokojnie zasnac. W ciagu nocy poziom adenozyny spada, pozwalajac cialu obudzic sie pelnym energi i gotowosci na kolejny dzien.Tak wyglada naturalny cykl.Gdy adenozyna jest blokowana przez kofeine w mozgu [...]
[...] musisz jesć tłuszcz żeby splać tłuszcz, nie ma innego wyjścia Samopoczucie na takiej diecie jest wspaniałe, choć pierwsze dni (nawet do 5-7 dni) moga być trudne. Obnizony poziom cukru we krwi, ogólne osłabienie i złe samopoczucie mogą dać ci się w znaki, choć nie muszą, wszystko zależy od organizmu. U mnie tylko pierwszy dzień jest cięzki, [...]
[...] mechanizmom: 1. Ułatwia uwalnianie wapnia w mięśniach, co zwiększa siłę ich skurczy. 2. Zwiększa ilość cyklicznego adenozynomonofosforanu, za sprawą którego podnosi się poziom cukru we krwi i uwalniają się wolne kwasy tłuszczowe. 3. Blokuje także działanie związku chemicznego zwanego adenozyną. Problem udziału kofeiny i w ogóle kawy w [...]
[...] grochu. Można dodawać ją do kiszenia ogórków. Pochodzenie Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Walory Ma lekko gorzkawy smak. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Napary z szałwi łagodzą zapalenie gardła i skóry. Szczypiorek Stosowanie Wykorzystywany do potraw z ziemniaków, warzyw strączkowych, zup mięsnych, [...]
indeks glikemiczny (Glycemic Index) - zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi Porównanie krzywej wzrostu poziomu glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia produktu w ilości dostarczającej 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz równoważnej ilości czystej glukozy. Dla glukozy przyjęto arbitralnie wartość indeksu [...]
[...] grochu. Można dodawać ją do kiszenia ogórków. Pochodzenie Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Walory Ma lekko gorzkawy smak. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Napary z szałwi łagodzą zapalenie gardła i skóry. Szczypiorek Stosowanie Wykorzystywany do potraw z ziemniaków, warzyw strączkowych, zup mięsnych, [...]